Veilig ballonvaren

De hete lucht in de ballon zorgt dat je opstijgt. Je geniet van het prachtige uitzicht en van de stilte om je heen. Ballonvaren is een geweldige ervaring, maar veiligheid staat voorop. Uiteraard doen we er alles aan om de vaart veilig te laten verlopen!

Ruim 20 jaar ballonvaart ervaring

Wij hebben 3 piloten in dienst.
Onze senior piloot is Frans van Hooft. Ballonvaren is voor hem een uit de hand gelopen hobby, waar hij ook graag anderen van laat meegenieten !
Frans heeft inmiddels ruim 1300 uur aan ervaring als ballonvaarder. En groot deel van deze uren zijn in Nederland gemaakt, maar daarnaast heeft Frans ook ervaring opgedaan in het Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal, Roemenie, Marokko en de Verenigde Staten. Op die laatste locatie heeft hij samen met Chris Zegers opname gemaakt voor het populaire reisprogramma 3 op reis.

Frans ondergaat jaarlijjks een EASA Klasse 2 vliegmedische keuring. Daarnaast volgt hij tijdens het winterseizoen de nodige nascholingscursussen en bezoekt hij flight-safety seminars.

senior piloot Frans van Hooft

Stan Spierings vaart op de PH-MIA en zal vanaf 2023 ook met de grotere PH-OZM gaan varen. Stan had als klein manneke als de droom ballonvaarder te worden. Na zijn 1e ballonvaart is hij als crew bij ons begonnen en heeft in 2018 zijn brevet gehaald. Naast ballonvaren in Nederland heeft Stan ook vaarten gemaakt in Franrijk.
Inmiddels heeft hij ook al flink wat vaarten in een ballon gemaakt en mag hij nu ook ballonnen in de B categorie varen.
Ook Stan krijgt regelmatig een vlieg-medische keuring en volgt hij de flight- safety seminars.

piloot Stan Spierings

Onze nieuwste piloot is Cas. Cas is de zoon van Frans en ballonvaren is hem met de paplepel ingegeven. Vele honderden uren ervaring als crew en inmiddels ook al een fors aantal ballonvaarten als piloot en co-piloot. Cas heeft gevaren in Frankrijk, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Roemenie en de Verenigde Staten.

Cas is vooral te vinden in de PH-MIA.

Naast onze vaste piloten gebruiken we regelmatig freelance piloten en huren we operators in om vaarten voor ons te maken. Uiteraard voldoen deze ook aan de hoogste eisen.

Onze ballonnen en manden

Onze ballonnen, branders en manden worden ieder jaar volledig gekeurd bij Wilco Air in Ootmarsum een van de weinige bedrijven met een Europese erkenning voor luchtvaartonderhoud.

Daarnaast is er voor het begin van iedere vaart een uitgebreide pre-flight-check. ​In elke door ons gebruikte ballon zijn verplichte zaken zoals een brandblusser, een branddeken en een ehbo-koffer aanwezig.

Het juiste weer van een ballonvaart

 Dagelijks begint onze dag met het opvragen van het weer. Op de dag van uw ballonvaart doen wij altijd een persoonlijke weercheck bij het KNMI. Bij twijfel beschiken we over een speciaal telefoonnummer om in contact te komen met de dienstdoende meteorloog van de Luchtvaart Meteorologische Dienst van de KNMI in de Bilt. 

De actuele buienradar en windverwachtingen worden constant in de gaten gehouden en in overleg met de eerder genoemde luchtvaart meteoroloog beoordeeld. Op basis van deze gegevens nemen wij de beslissing al dan niet te vertrekken.

​Als een ballonvaart door het weer niet door kan gaan dan is dat altijd in het belang van jouw veiligheid en kun je kosteloos weer een nieuwe afspraak maken.

Luchtverkeersleiding

Wanneer we in de omgeving van Den Bosch varen of in een ander gebied waar een vliegveld actief is, hebben wij bij het voorbereiden van de vaart en tijdens de vaart contact met de luchtverkeersleiding in ons geval vooral Volkel en Eindhoven. Dit is belangrijk bij het kiezen van een opstijglocatie en de verwachte vaarroute. We willen na een uur varen in een gebied zijn waar we veilg kunnen landen. Tijdens de vaart houden we de aanwezigheid van overig vliegverkeer naulettend in de gaten.

Meestal hebben wij dan ook een transponder aan boord waarmee wij op de radar te zien zijn voor vliegtuigen. Op de site radarbox kan je ons dan ook vaak volgen. Wij varen met oa PH-OZM en onze kleurrijke PH-MIA

Veiligheidsinstructies voor de passagiers van de ballon

Veiligheidsinstructies voor de passagiersOp het veld, nog voor we de ballon echt gaan opbouwen krijgt u veiligheidsinstructies van de piloot. Tijdens de vaart krijgt u nogmaals aanwijzingen voor de landing. Ook kunt u zich al voorbereiden door onderstaande instructies te bekijken.

Passagiersinzittendenverzekering

Bij ons ben je vanzelfsprekend goed verzekerd via Allianz conform EU Regulation 785/2004. 

Annuleringsverzekering ballonvaart

Als extra service bieden we je de mogelijkheid om een annuleringsverzekering af te sluiten. Dit kun je direct bij je boeking aangeven. Deze speciale ballonvaardersverzekering is vergelijkbaar met een reisannuleringsverzekering.
Met de annuleringsverzekering kun je je geld terugkrijgen als je door onvoorziene omstandigheden niet in staat bent om aan de geboekte ballonvaart deel te nemen.

​Ziekte, overlijden, en andere zaken die onder overmacht vallen zijn redenen om te vaart te kunnen annuleren.

Aansprakelijkheid

Deelnemers aan de ballonvaart aanvaarden zelf het risico op lichte verwondingen en kleine schades aan kleding, persoonlijke uitrusting, apparatuur et cetera. 
De aansprakelijkheid van de uitvoerende operator gaat nooit verder dan het bedrag dat in het betreffende geval onder de aansprakelijkheidsverzekering van uitvoerende operator wordt uitbetaald.