Het is fantastich weer maar mijn ballonvaart gaat toch niet door. Waarom zal je je afvragen. Het kan meerdere oorzaken hebben maar nu belichten we:

Ballonvaren bij buitentemperatuur van 30 gr en meer

Onze zomers worden steeds warmer en ook dit jaar zijn er alweer verschillende dagen met 30 + te noteren. Hoge buitentemperaturen zijn minder gunstig voor de ballonvaart. Voor de ballonvaart wordt namelijk gebruik gemaakt van warme lucht. Warme lucht stijgt op, dus wanneer we de ballon vullen met warme lucht gaat deze omhoog en kunnen we varen. Onder normale omstandigheden is de temperatuur in de ballon tussen de 90 en 125 graden. Bij een buitentemperatuur van 28 graden is de temperatuur in de ballon veel hoger dan bij een buitentemperatuur van 15 graden. De stof die gebruikt wordt voor een ballon, is een soort nylon met een bepaalde smelttemperatuur. De fabrikant van onze ballonnen, Cameron Balloons, heeft een smeltzekering in de ballon gemaakt, die een waarschuwing geeft als de temperatuur in de ballon te hoog dreigt te worden. De smeltzekering laat los bij een temperatuur van 127 graden.

Wat is dan het grote probleem?

Door de verwachte tropische hitte komt de temperatuur in de ballonnen ver boven de maximale waarde. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Er kan bijvoorbeeld spontaan een scheur ontstaan door de sterk verzwakte stof.

Theoretisch zou je 30-40% minder gewicht mee moeten nemen om te voorkomen dat de stof boven de grenswaarden komt. Dit geeft echter een ander probleem. Volgens voorschriften van de fabrikant moet elke ballon een minimaal gewicht mee omhoog nemen anders mag de ballon ook niet varen. Ballonvaren onder deze omstandigheden is mede daarom lastig en we zijn dus helaas soms genoodzaakt de vaarten af te gelasten vanwege de warmte.

Zijn er nog meer zaken waarmee jullie rekening houden?

Jazeker. Onze gasten zijn een doorsnede van de Nederlandse bevolking. Jong en oud en van topsporter tot basis conditie. Het gezondheidsaspect speelt ook mee. Door de warmte afgifte van de brander en het feit dat we met de wind mee varen en daardoor geen verfrissend windje in de mand hebben loopt de gevoelstemperatuur ook op. Zeker mensen die een wat zwakkere gezondheid hebben of wat zwaarder zijn krijgen hiervan last. Er zijn voorbeelden van mensen die door de hitte bevangen zijn. Geen ideale situatie in een ballon op 300 mtr hoogte. Het is ook daarom dat je in de warme landen de ballonnen uitsluitend in de morgen ziet.